Kali pertama buat biskut raya

Tahun ni tetiba jana rasa rajin nak buat biskut raya. Tambah pula ada dorongan dari anak dara yang darjah 6 tu, terus rasa semangat berkobar-kobar nak buat biarpun ni kali pertama buat biskut raya. Hasil dari mesyuarat anggota kabinet dapur, kami bersetuju nak buat 2 jenis biskut raya. 1 jana pilih resipi yang simple dan mudah je..pastu 1 lagi yang anak dara jana duk berkenan sangat tu: biskut raya tak kisah apa-apa pun asalkan bentuk love warna pink. Adoyyai, very the gigirl kan? Layan....

Jana belum ada keberanian nak try buat biskut raya yang komplikated tahap profesional contohnya macam biskut tat, red velvet cookies, biskut yang canggih manggih bagai tu. Itu nak kena masuk kelas kut. Maklumla, tangan keras bakat pun takde.

Jadi untuk hari pertama ni jana buat biskut Red Pearl. Kenapa red pearl? Sebab goggle resipi nampak cam simple je cara buat dan dengar cam best.

biskut red pearl


Ni dia!! Gambar sebelum masuk oven. Sori, ni versi derhaka sebab takde coklat cip. Lupa nak beli da pastu malas dah nak g kedai. Taram je mana yang ada dulu. Gambar yang dah siap bakar jana lupa nak snap sebab kekecohan telah berlaku, biskut jadi kembang semangkuk dan terlebih bakar! Ada gelap sikit rupa red pearl jana..hehehe

Dah siap solat maghrib tadi pakat-pakat rasa biskut raya homemade pertama jana tu. Ada yang kata sedap, ada yang dah telan biskut yang ke-6 baru boleh bagi komen.. boleh la, kali pertama buat biskut raya katakan.

Esok sambung edisi ke-2. Pagi-pagi nak kena pergi kedai beli coklat cip pastu resipi yang tadi tu ada nak kena ejas sikit supaya tak lagi kembang semangkuk dan gelap. Kalu orang yang kembang semangkuk dan gelap kusam tu memang jana suggest amik esp, vitamin c, alfalfa dan lecithin dah..tapi ni biskut raya, takkan nak campur vitamin kut. Ahaks.

Anak dara jana pun cakap seronok buat biskut raya, tak puas sebab sekejap je dah siap.

p/s: anak dara jana tu anak sedara lah



4 comments:

  1. wah dah buat biskut rayalah..kalau kuih simple memang rajin nak buat :)

    ReplyDelete
  2. Kalo kembang2 ni biasanya terlebih soda bikarbonat atau b.powder(kalo ada letak lah). kalo ada salah...ampun..hamba pun x pandai lagi bab baking biskut ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes jana ni terlebih tepung gandum..kali ke 2 buat baru menjadi

      Delete

Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...