Cerita kami di hari raya Aidilfitri 2015

Macam biasa tiap-tiap tahun mesti nak cerita pasal raya. Kenangan indah mesti nak simpan sampai bila-bila. Esok-esok senang anak cucu nak baca kisah camana nena jana masa muda meraikan hari raya.

Biskut Raya

Tahun ni special sikit sebab first time jana berpeluang buat biskut raya. Awal-awal dah ada buku resepi tapi bila nak start, hilang pulak buku tu. Menggagau la jana Google cari resipi yang simple tapi sedap. Maklum la, jana ni kira tahap amatur je. Tambah pula ada anak dara rajin menolong so jana jadi lebih bersemangat nak buat biskut raya.



Alhamdulillah, hujung puasa dan hari raya baru ni mak sempat sembuh dari masalah tulang retak. Mak sangat berdisiplin amal vitamin Shaklee untuk Set Tulang iaitu ESP, OSTEMATRIX & ZINC COMPLEX. Dengan izin Allah, cepat sembuh. Dah boleh berjalan pun cuma nak buat kerja berat tu masih tak boleh. Masak pun tak boleh lagi. Kena pula 2 orang adik beradik jana giliran beraya di rumah mertua masing-masing so tinggal la jana yang kena galas tanggungjawab sebagai ketua tukang masak! Tinggi betul pangkat tu ye..kikiki

Menu pilihan

Oleh kerana kekurangan ahli kabinet dapur, maka menu pilihan raya jana yang pilih. Plan untuk 3 hari terus sebab senang nak sediakan bahan-bahan. Menu pilihan pada hari raya pertama ialah mee kari 'bekeng'. Ada bekeng kat belakang tu sebab kuah kari terlebih cili kering so warna dia jadi terlebih merah! Pfftt..


Ni dia hah list menu raya pertama hingga raya ke-3. Tampal kat peti ais. Selain mee kari ada juga rendang ayam, lemang dan tapai. Alhamdulillah...nikmat rezeki....ada lagi jiran dan mak-mak sedara hantar ketupat dakap. 

Raya tu raya jugak, jana memang takkan tinggalkan lecithin, herblax dan bcomplex supaya badan sentiasa cergas bertenaga, cegah serangan migrain, taknak bagi lemak-lemak berkumpul dalam badan dan yang paling penting melawaskan pembuangan air besar.

Dalam duk happy tu jangan lupa pada yang serba kekurangan. Pergi la hulur makanan, duit dan rai kan hari raya bersama-sama. Lagi satu jana nak pesan time pergi beraya tu tak payah la bz sangat main fon. Macam la anda sorang je yang ada smart fon dan pandai main facebook dan wassap. Ahakss..

ok lah, jana nak mohon maaf jika ada tersilap bicara hingga menyinggung anda semua selama kita berblogging atau berurusniaga. Mohon dimaafkan jangan simpan dendam ye..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


P/s; tahun ni tak cukup bajet nak pasang pelita. Pasang lampu liplap pun ok lah

Salam sayang;
Jana

No comments:

Post a Comment

Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...