Resipi gaya noxxa sup tulang kaki lembu tumis darat

Kisah resipi gaya noxxa sup tulang kaki lembu tumis darat ni bermula bila Hazim demam dan takde selera nak makan. Kurus kering dah jadinya. Mandangkan sup tulang adalah faveret dia so jana usahakan pergi beli tulang lembu kat gerai tepi jalan tu. Kat situ memang agak terkenal stok daging dia sebab kualiti daging lembu yang mudah empuk bila dimasak, tak berlemak dan fresh.

Tapi sebab waktu jana pergi tu dah tengahari, semua dah sold out kecuali kaki lembu. Kaki pun kaki lah, tulang jugak. Lagi sedap sebab ada urat keting. Harga rm35.

Ini dia resipi sup tulang kaki lembu tumis darat gaya noxxa. Cekidout 



Bahan-bahan yang digunakan;

1. Seluruh kaki lembu yang dah dipotong-dipotong. Bersihkan.

2. Rempah sup tulang. Jana prefer rempah cap mak siti, cap rumania atau apa2 je kecuali cap Abadi. Ntah ler kenapa.. kurang kick kut.

3. Halia. Jana suka halia so guna banyak. Biasanya yang besar tu jana guna semua, bahagikan 2. Separuh untuk merebus, separuh lagi untuk ditumis.

4. Bawang merah (3-4 ulas), bawang besar kuning (2 biji), bawang putih (1 labu)

5. Gula & garam secukup rasa.




Cara-cara memasak; 

1. Masukkan tulang kaki lembu kedalam periuk noxxa dan masukkan air hingga tenggelam tulang2 tu.




2. Jana masukkan halia saiz 3 inci yang diketuk dan sejemput garam untuk direbus bersama. Tutup periuk dan tekan mode High Pressure. Set masa selama 30 minit. ON.

Nak tekan 30 minit tapi terlebih picit da...


3. Sementara itu hiris semua halia, bawang merah, bawang besar kuning dan bawang putih.

4. Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak. Sikit je tau sebab kita tak nak nanti sup tulang kita terlampau berminyak dan berlemak. Tumis rempah sup hingga wangi dan kemudian masukkan bahan hirisan lain.



5. Kacau dengan api sederhana hingga bahan tumis agak garing dan berbau wangi.

6. Bila alarm periuk noxxa dah berbunyi tekan OFF. Buka tutup periuk. Tukar mode Stir Fry. Waktu ni masukkan bahan tumis tadi serta gula dan garam secukupnya. Hati-hati! Tadi dah letak garam so kali ni letak sikit je ye. Secukup rasa je. Kacau dengan senduk sekejap.





7. Tekan OFF. Tutup periuk dan sekali lagi tekan mode High Pressure. Kali ni set masa lebih kurang 10 minit  je supaya aroma rempah2 dan perasa tadi sebati dan serap ke dalam isi. Juga untuk pastikan isi daging & urat keting betul-betul empuk. Baru syokk...

Tadaa..!




Ini lah sup tulang kaki lembu tumis darat gaya noxxa yang cepat lagi sedap itu. Yang ni tak hias pun sebab nak hidang untuk Hazim. Sambil jana nak test power ke idok.

Alhamdulillah, berselera Hazim makan. Sikit pun jadi lah, asal perut tak kosong.

Boleh tabur bawang goreng, daun sup dan perah asam limau nipis untuk tambahan. Lebih merecik dimakan bersama dengan jeruk cili (masam2 pedas). Perghh !! Nikmat yang tak terungkap dek kata2...

Total masa yang diperlukan, 40 minit sahaja. Start masak kul 12, kul 1 dah boleh makan. Hasilnya isi daging dan urat keting sangat empuk cair dimulut je. Syok !

Jom cuba. Jom tambat selera suami dan anak-anak dengan masakan air tangan kita sendiri.


Salam sayang, Jana



Main air di Splash Water Park Kota Bharu

Sebelum ni tiap kali pergi ke Kota Bharu waktu cuti sekolah jana tak tau pun mana nak bawa anak-anak pergi bergembira. Alih-alih pergi PCB, pergi Pasar Siti Khadijah, pergi shopping complex. Pergi sini mak-mak je happy sebab dapat jamu mata, shopping sakan padahal anak-anak kebosanan.

Dalam duk fikir mana nak pergi tetiba ada kawan suggest bawa anak-anak main air kolam kat bandar kota bharu. Dekat je dengan pusat bandar pula tu.

Nama tempat tu Splash Water Park atau Taman Air Splash. Lokasi betul-betul tepi jalan menghala ke pusat bandar. Bersebelahan Kota Darul Naim.

taman air splash kota bharu

taman air di kota bharu

Bayaran masuk pun murah je. Pelampung disediakan tapi kena sewa lah lebih kurang rm4-rm6 ikut saiz kalau tak silap.. Tapi waktu kami ke sini, stok pelampung sewa tak banyak sebab dah disewa oleh pengunjung lain dan yang tinggal kebanyakannya kemek takde angin. Tips; bawa pelampung sendiri lagi bagus.

water park kota bharu

Lengang dan selesa..
Ni waktu cuti sekolah tau. Kami datang pada hari bekerja. Kul 9 pagi dah tercongok-congok depan kaunter. Kawasan parking kereta agak terhad tapi oleh kerana kami datang awal, senang-senang je dapat yang strategik sebab banyak tempat kosong. Tips; jika taknak bersesak-sesak sila datang waktu pagi pada hari bekerja.


taman air kota bharu

Tadaa !! Ada 3 bahagian dengan kedalaman berbeza. Tapi masih ikut kesesuaian anak-anak. Paling dekat ni yang paling dalam lebih kurang paras pinggang orang dewasa. Yang bulat kat tengah tu kedua dalam lebih kurang paras paha orang dewasa. Paling hujung yang kaler hijau cerah nun paras betis orang dewasa. Sesuai lah untuk anak-anak umur 3 tahun ke bawah.


water park kota bharu


Gambar yang atas tu view sebelah kanan jana berdiri. Yang ni pulak view sebelah kiri jana. So dah boleh agak kawasan kolam Splash Water Park ni secara keseluruhan kan?

kota bharu water park

splash water park kota bharu


Budak mana tak suka main air. Jangan kata budak-budak, orang dewasa pun suka tau. Boleh release stress.

Kat sini ada juga kiosk jual makanan ringan. Cekedis, lokcin, air sirap macam tu lah. Nasi takde ye. Tempat duduk dan gazebo pun ada. Tapi kalu waktu sesak, mungkin tak cukup tempat duduk tu. Tandas dan tempat persalinan pun ada.

Bila datang ke tempat rekreasi macam ni, tolong ingat perkara-perkara berikut;

  • Jangan buang sampah merata. Sisa-sisa makanan tu sila uruskan dengan baik kalau tak nanti semut api datang. 
  • Buka pampers anak kecil awak tu sebelum letak dia dalam air. Najis tu wak, boleh bawa penyakit dan mudarat. Jangan pengotor sangat boleh..
  • Jangan merokok. Bawa-bawa bersabar sikit tuan, dah lah menghodohkan suasana dengan asap tu, bau busuk pulak tu. Lagipun bukan ke merokok depan anak-anak kecil tu boleh bahayakan kesihatan mereka malah tunjuk contoh tak baik. Paling jahanam jentik pulak puntung rokok merata-rata. Rosak !

Akhir kata, bagi jana sekeluarga tempat ni best tambah pulak suasana yang redup dikelilingi pokok-pokok besar. Udara pun nyaman walaupun tepi jalan yang sibuk. 



Budak tecit ni kata , "pish yo".. hehehe
Next time datang lagi.


Love, jana


Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...