Main air di Splash Water Park Kota Bharu

Sebelum ni tiap kali pergi ke Kota Bharu waktu cuti sekolah jana tak tau pun mana nak bawa anak-anak pergi bergembira. Alih-alih pergi PCB, pergi Pasar Siti Khadijah, pergi shopping complex. Pergi sini mak-mak je happy sebab dapat jamu mata, shopping sakan padahal anak-anak kebosanan.

Dalam duk fikir mana nak pergi tetiba ada kawan suggest bawa anak-anak main air kolam kat bandar kota bharu. Dekat je dengan pusat bandar pula tu.

Nama tempat tu Splash Water Park atau Taman Air Splash. Lokasi betul-betul tepi jalan menghala ke pusat bandar. Bersebelahan Kota Darul Naim.

taman air splash kota bharu

taman air di kota bharu

Bayaran masuk pun murah je. Pelampung disediakan tapi kena sewa lah lebih kurang rm4-rm6 ikut saiz kalau tak silap.. Tapi waktu kami ke sini, stok pelampung sewa tak banyak sebab dah disewa oleh pengunjung lain dan yang tinggal kebanyakannya kemek takde angin. Tips; bawa pelampung sendiri lagi bagus.

water park kota bharu

Lengang dan selesa..
Ni waktu cuti sekolah tau. Kami datang pada hari bekerja. Kul 9 pagi dah tercongok-congok depan kaunter. Kawasan parking kereta agak terhad tapi oleh kerana kami datang awal, senang-senang je dapat yang strategik sebab banyak tempat kosong. Tips; jika taknak bersesak-sesak sila datang waktu pagi pada hari bekerja.


taman air kota bharu

Tadaa !! Ada 3 bahagian dengan kedalaman berbeza. Tapi masih ikut kesesuaian anak-anak. Paling dekat ni yang paling dalam lebih kurang paras pinggang orang dewasa. Yang bulat kat tengah tu kedua dalam lebih kurang paras paha orang dewasa. Paling hujung yang kaler hijau cerah nun paras betis orang dewasa. Sesuai lah untuk anak-anak umur 3 tahun ke bawah.


water park kota bharu


Gambar yang atas tu view sebelah kanan jana berdiri. Yang ni pulak view sebelah kiri jana. So dah boleh agak kawasan kolam Splash Water Park ni secara keseluruhan kan?

kota bharu water park

splash water park kota bharu


Budak mana tak suka main air. Jangan kata budak-budak, orang dewasa pun suka tau. Boleh release stress.

Kat sini ada juga kiosk jual makanan ringan. Cekedis, lokcin, air sirap macam tu lah. Nasi takde ye. Tempat duduk dan gazebo pun ada. Tapi kalu waktu sesak, mungkin tak cukup tempat duduk tu. Tandas dan tempat persalinan pun ada.

Bila datang ke tempat rekreasi macam ni, tolong ingat perkara-perkara berikut;

  • Jangan buang sampah merata. Sisa-sisa makanan tu sila uruskan dengan baik kalau tak nanti semut api datang. 
  • Buka pampers anak kecil awak tu sebelum letak dia dalam air. Najis tu wak, boleh bawa penyakit dan mudarat. Jangan pengotor sangat boleh..
  • Jangan merokok. Bawa-bawa bersabar sikit tuan, dah lah menghodohkan suasana dengan asap tu, bau busuk pulak tu. Lagipun bukan ke merokok depan anak-anak kecil tu boleh bahayakan kesihatan mereka malah tunjuk contoh tak baik. Paling jahanam jentik pulak puntung rokok merata-rata. Rosak !

Akhir kata, bagi jana sekeluarga tempat ni best tambah pulak suasana yang redup dikelilingi pokok-pokok besar. Udara pun nyaman walaupun tepi jalan yang sibuk. 



Budak tecit ni kata , "pish yo".. hehehe
Next time datang lagi.


Love, jana


1 comment:

  1. Bakpo x rajin tau ni...kota darul naim tu kat sebelah bomba ko mano...ngadap bangunan perkeso ko?

    ReplyDelete

Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...