Petua nenek supaya demam cepat kebah pada anak-anak

HazimHaziq jenis yang susah makan ubat. Sejak azali. Sejak kecik.

Dulu-dulu tiap kali diorang demam, selsema atau batuk berkahak.. part paling mencabar iman ialah bila nak suap ubat. Memang boleh mendatangksn stress tahap maximum tau. Sbb tu biasanya lepas diorang demam, mesti jana pulak yang sambung demam. 

Kemudian jana mula buka mata untuk rawatan alternatif. Bukan bomoh-bomoh atau syirik ye, tapi ke arah tradisional & semulajadi. Petua nenek-nenek yang digunakan sejak dulu supaya demam cepat kebah


anak demam cepat sembuh
Dedaun pada dahi tu iklan semata-mata ye... tak payah la tempek camtu..hehehe


Sekarang bila diorang demam;

1. Petua belah mak mertua. Rendam daun pokok kekabu + daun limau nipis + hirisan limau nipis. Ramas-ramas semua hingga lunyai dalam besen yang berisi air bersih. Tempek air tu kat badan & kepala anak. Sapu je jangan bagi kering air kat badan.

2. Petua belah mak. Rendam daun dan bunga pokok bunga cina. Sama jugak ramas-ramas dalam besen kecil berisi air dan tempek kat badan serta kepala anak.

Hasilnya, badan anak memang lebih cepat sejuk. Demam pun cepat kebah.

3. Boleh juga daun pokok bunga raya dan air asam jawa untuk demah badan anak. Inshaa Allah, nanti cepat kebah demam tu.

Tapi! Harus pastikan demam anak bukan jenis yang teruk, melarat, disertai dengan masalah lain. Jika ye sila dapatkan rawatan segera di hospital atau klinik berhampiran.


Bila batuk selsema dan berkahak lak, Omega Guard je lah penawarnya. Anak buleh tido lena sampai ke pagi. Tiada lagi dah adegan muntah-muntah sampai pagi sampai takde tempat nak tido!

Anak sembelit!? Campo je mealshakes dalam minuman diorang. Anak-anak pun cergas & cerdas je kat sekolah. 


anak demam cepat sembuh


Harga Set Imun Booster anak ni ialah RM275.35 termasuk postage ke seluruh semenanjung Malaysia. Sila klik pada butang Order berikut untuk terus order dengan pantas dari Shaklee. Nasihat cara makan dan konsultasi berkesan disediakan dengan setiap pembelian.



 Set Imun Booster Anak-anak


Sampai sekarang jana guna petua tu bila Hazim & Haziq demam, selsema batuk & sembelit. Alhamdulillah sihat walafiat 😍😍😍 Tapi sejak dah sekolah, cabarannya lebih kuat. Jana tambah Nutriferon pulak untuk kukuhkan lagi sistem imun mereka.

Vitamin-vitamin ni bukan setakat untuk kuatkan imun anak-anak, tapi turut membekalkan keperluan DHA, EPA & ALA yang sangat baik untuk kecerdasan otak, lengkap dengan zat & mineral untuk kecergasan fizikal anak-anak kita. Sebab tu ia sentiasa menjadi pilihan untuk mak-mak yang bijak dalam menguruskan perihal kesihatan anak-anak dan seisi keluarga.

11 Tanda Anak sedang mengalami kecacingan!

Jika ada persoalan mengenai vitamin-vitamin ni, jemput wassap jana ditalian berikut; 017-312 5484


Selamat mencuba !


Perlu kah makan vitamin walupun dah makan sayur

Isu berbangkit bila cerita pasal vitamin dengan kawan-kawan atau prospek, perlukah makan vitamin walaupun dah makan sayur?

perlukah suplemen


Jana penggemar tegar sayur dan ulam-ulaman. Tak kira lah yang hijau ke, yang merah ke, ungu, oren, kuning ke.. masam ke, pahit ke semua jana suka. Kalu pergi pasar tengok yang segar-segar tu, memang rambang mata dibuatnya.

Kat rumah mak ni, supply pucuk paku tak pernah putus. Jiran-jiran selalu duk hulur sebab boleh kutip free je tepi sungai. 100% organik gitu. Kalau ada jual pun, memang murah harganya.

Pucuk paku boleh dibuat kerabu, kerabu kerang, masak lemak cili padi, goreng kicap, goreng belacan malah celur cicah budu pun sedap terangkat dah. Jana paling suka pucuk paku dibuat kerabu campur kerang. Extra pedas.. perghhh.

Pucuk paku sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, vitamin C, carotene & vitamin B seperti niasin, riboflavin dan thiamin. Juga asid lemak omega 3 & omega 6 termasuk bahan mineral seperti kalium, potassium, zat besi, mangan dan copper. 

Bagus kan pucuk paku ni? D

Tapi kan, tanah sekarang dah tak macam dulu. Hujan pun dah tak sebersih dulu. Banyak toksik. So berapa banyak dah zat dalam pucuk paku hilang. Belum lagi part rebus dan goreng sampai layu. Berapa sangat dah zat dan mineral yang tinggal.

perlukah suplemen


Sama juga dengan sayur-sayuran lain. Di tambah pulak dengan racun serangga dan bahan kimia.

Sebab tu walaupun jana adalah penggemar sayuran dan buahan, jana topup juga dengan vitamin suplemen macam Vita-lea, bcomplex & vita c keluaran Shaklee. 

Vitamin-vitamin shaklee ni dibuat langsung tanpa guna haba, tanpa campuran bahan kimia dan100% dari bahan semulajadi. Tiada penggunaan racun serangga malah tiada penggubahan genetik (non-gmo).

Jangan salah faham bila dah makan vitamin tak perlu makan sayur ATAU bila dah makan sayur tak perlu makan vitamin dah. Salah tanggapan tu. 

We need both baru lengkap nutrisi harian kita. Jadi, persoalan perlukah makan vitamin walau dah makan sayur? Ye, perlu.

Jika nak order vitamin shaklee meh roger jana. Jana ni pengedar shaklee yg profesional lagi terlatih. Nasihat cara makan dan konsultasi disediakan.

Salam sayang, jana

Kesan sampingan Vivix

Setiap perkara ada risikonya. Vivix pun ada kesan sampingan tau. Kesan sampingan ni lain sama sekali dengan body adjustments ye. Rujuk kepada pengedar Shaklee anda jika perlukan penerangan lanjut.



Kesan sampingan ni adalah kesan yang akan diperolehi setelah penggunaan atau pengambilan sesuatu dalam jangka masa tertentu. Biasanya untuk jangka masa panjang dan penggunaan yang konsisten.

Kesan sampingan Vivix jika diambil secara konsisten untuk jangka masa panjang?

Kesan sampingan Vivix ialah, badan boleh kurus. Sebab tu orang yang tekad nak kurus perlu ambil Vivix juga sebagai suplemen harian mereka. Bagaimana Vivix Shaklee membantu menurunkan berat badan?

Vivix mengandungi resveratrol yang mempunyai kadar antioksida yang tinggi. Resveratrol didalam Vivix adalah 10 kali ganda lebih tinggi berbanding kebanyakan produk resveratrol lain.

1. Resveratol meningkatkan penyerapan gula dalam darah dan mengelakkan lebihan gula dari disimpan dalam lapisan lemak.

2. Resveratrol mengelakkan pembentukan tisu lemak dan mengurangkan simpanan lemak dalam badan.

3. Selain itu, resveratrol juga meningkatkan keupayaan otot dan orang yang mengambil suplemen Vivix ini boleh bersenam melebihi orang yang tak ambil suplemen. Lebih bertenaga gitu...

Dengan kata lain, resveratrol menggalakkan peningkatan kadar metabolisem tubuh secara efektif dan menyeluruh. Inilah antara risiko Vivix yang dah ramai orang tahu pun.

Jadi, apa lagi..
Kepada anda yang susah sangat nak turunkan berat badan, mungkin tiba masanya untuk mencuba Vivix.. Ada ke yang dah berjaya kurus dengan Vivix?

apa kesan sampingan vivix

vivix ada kesan sampingan

apa kesan sampingan vivix


Risiko bila minum Vivix secara konsisten yang lain selain dari badan jadi kurus ialah; kulit lebih cantik, berseri dan awet muda. Yang kusam tu semua hilang. Badan lebih sihat. Imun lebih kuat. Body age pun 25 tahun lebih muda. Ada kajian terbukti mengenai body age ni.

Kajian telah menunjukkan, resveratrol berupaya memelihara telomeres (hujung DNA) dari memendek dengan cepat. Malah boleh bantu memanjangkkannya semula.

Mereka yang mempunyai telomeres yang pendek lebih cenderung untuk mengalami penuaan sebelum usia dan menghidap penyakit kronik.

Hantu rokok tegar insaf penangan Vivix

Ada yang telah berputus asa bila dah cuba macam-macam untuk kurus tapi tak jugak berjaya. Jangan putus asa dulu. Jom try Vivix.

Badan yang gemuk bukan je menyukarkan pergerakan, susah cari saiz baju, nampak lebih berusia malah lebih merisaukan boleh mengundang pelbagai penyakit bahaya.

Vivix diperbuat dari 4 bahan semulajadi utama iaitu:
1. Anggur Muscadine
2. Elderberry
3. Lobak ungu
4. Herba Japanese Knotweed

vivix shaklee


Harga sebotol Vivix hanyalah RM475 FREE postage ke seluruh Malaysia. Sebotol Vivix mengandungi 150ml. Untuk order Vivix dengan segera dari Shaklee sila klik pada butang order berikut. (Debit/kredit kad)



Jadilah pengguna bijak dengan daftar sebagai ahli dan borong ketika promosi sedang berlangsung. Daftar sebagai ahli Shaklee untuk menikmatai lebih banyak faedah dan peluang menjana pendapatan sampingan.

Hubungi jana di talian 017-312 5484 untuk order atau dapatkan maklumat lanjut.


Perlu kah pendapatan sampingan?

Sekolah dah pun bermula. Nampaknya kebanyakannya selesai dah hal anak-anak kembali ke sekolah. Jana sendiri pun Alhamdulillah si kembar dah pun selamat menjejakkan kaki ke alam persekolan. Kali pertama dapat merasa havoc nya musim kembali ke sekolah. 

Jana nak tanya pendapat mak ayah, perlukah pendapatan sampingan? Ye lah, zaman sekarang semua benda ada harga. Semua nak pakai duit.

Bagi jana, pendapatan sampingan sangat penting.

2 musim yang akan bikin mak ayah zaman sekarang pening kepala:
1. Musim kembali ke sekolah
2. Musim nak raya puasa

Betul tak?

Buat yang ada income bertingkek2 tu lain la.. ni yang makan gaji cukup2 aje, atau yg suami sorang je keje. Banyak komitmen. Anak pulok bukan sorang, barang pulok makin mahal. Perit kan?

Time ni la duit jadi priority. Takkan nak meminjam kut, baik tak payah. Dalam zaman ekonomi goyah ni pinjam meminjam harus dielakkan.. 

Kan bagus kalu ada pendapatan sampingan? Contohnya mcm duit tepi yang halal. Yang boleh buat tampung keperluan keluarga terutamanya 2 musim tadi tu lah...

Jom la buat pendapatan sampingan. Nama pun pendapatan sampingan so tak perlu hadap 24/7 dari masa kita..  Kalau pendapatan sampingan secara online tu, luangkan dalam 1-3 jam je sehari pastu bila ada customer wassap tu boleh reply sambil masak, sambil kemas rumah, sambil layan anak pun boleh.

Dapat la duit utk cover keperluan 2 musim tadi tu. Betul ke betul? 

Kadang-kadang tu duit pendapatan sampingan siap boleh buat pergi melancong. Anak2 pun happy tau.

Jana boleh guide untuk dapatkan pendapatan sampingan melalui bisnes part time shaklee. Meh la join ahli berdaftar dengan jana. Jangan tunggu peluang datang bergolek, kita sendiri yang kena pandai cari peluang. 

Hal sekolah dah settle. Dah boleh rancang perbelanjaan untuk raya la pulak kan? Jana masih duk fikir tahun ni nak pakai tema warna apa 😊

Berminat nak join bisnes Shaklee? Jemput hubungi jana ditalian berikut

Wassap 017-312 5484 (jana)



Kebaikan Vivix untuk cegah penyakit kronik dan cegah penuaan awal

Ramai kawan-kawan facebook jana tanya; apa faedah atau kebaikan VIVIX ni? Dah diorang duk tengok tetiap hari jana duk cerita pasal Vivix. Profile pun pegang Vivix tuu.. nampak sangat jana ni penggemar Vivix.

So, apa kebaikan Vivix ni? Meh jana cerita sikit dari peringkat paling asas.

Dalam setiap sel tubuh badan kita ni ada mitokondria. Fungsi mitokondria ni adalah sebagai penjana tenaga dalam sel. Sel yang bertenaga dan sihat akan berfungsi secara optimum. 


kebaikan vivix


Semua dah tau kan? Sel adalah binaan asas organ-organ tubuh kita. Termasuk kulit, buah pinggang, otak, pankreas semua tu lah...

So tau la kan betapa pentingnya sel-sel yang cukup tenaga dan sihat tu? Kesannya kulit berseri-seri dan awet muda, organ-organ dapat berfungsi dengan tiptop, badan pun cergas, imun tiptop.. Proses penggantian sel2 mati dgn sel2 baru pun dpt berjalan dgn optimum.

Oleh itu jika nak sel-sel kita sihat dan bertenaga, kita harus pastikan bilangan mitokondria dalam sel-sel kita banyak.

Jadi camana nak tingkatkan mitondria tu? Kajian telah buktikan, resveratrol dapat tingkatkan mitokondria kita...

Mana nak cari resveratrol tu? Tak payah susah-susah, Vivix hado....


kebaikan vivix

Rajah atas ni menunjukkan mitokondria dalam sel-sel kita. Yang paling kiri, sebagai kawalan biasanya dimiliki oleh orang normal. Yang tengah tu yang ambil resveratrol dari pelbagai sumber. Yang paling kanan adalah mitokondria bagi pengguna Vivix.

Vivix lebih powerful berbanding produk resveratrol lain dipasaran sebab dalam vivix ada campuran resveratrol & polifenol yang menjadikan vivix lebih powerful.

Vivix berupaya hasilkan lebih banyak penghasilan mitokondria dlm sel-sel kita. Ada kajian saintifik & lengkap dengan landmarkstudy lagi

Sebab tu untuk segala jenis proses penyembuhan, termasuk mak baru bersalin, pesakit yang baru selesai kemo, patah tulang setelah operate masuk besi jana akan suggest Vivix. Banyak kebaikan yang Vivix boleh beri dengan izin Allah.

Mereka yang pentingkan kecantikan dan nak awet muda harus konsisten ambil Vivix. Termasuk mereka yang nak berhenti merokok.

kebaikan vivix


Harga sebotol Vivix rm475.00 termasuk postage.
Join ahli atau borong ketika promosi Vivix untuk lebih penjimatan dan nikmati pulangan tunai.

Jom dapatkan kebaikan Vivix hari ni dan nikmati kesihatan yang lebih baik bersama keluarga tersayang. Hadiahkan juga Vivix kepada insan tersayang.

Hubungi jana untuk order atau maklumat lanjut.

agen shaklee vivix


Betul ke makan vitamin Shaklee akan rosakkan buah pinggang?

Macam biasa, vitamin Shaklee ni disarankan 2-3 jenis dalam 1 set kan? Ada tu sampai 6 jenis. Contohnya vitamin antenatal, prenatal dan vitamin ibu menyusu. 6 jenis?? Jarang benar 1 jenis je, kecuali Vivix Shaklee.

Pastu mesti akan terbit soalan,"takpe ke makan banyak-banyak ni?", "tak rosak buah pinggang ke?".
Rupanya ramai orang kita takut nak makan vitamin shaklee banyak-banyak.. dengan alasan takut rosak buah pinggang.

Bagus tu, nampak sangat jenis yang prihatin pasal kesihatan.

Tapi orang kita selalu lupa...makan banyak masin, banyak MSG, banyak gula putih, banyak lemak, tak suka minum air kosong.. pun boleh sebabkan kerosakan buah pinggang. Part ni diorang lupa ke tak tau?

Sebab tu dalam duk jaga pemakanan harian kita, jana juga amat cadangkan orang kita especially pengunjung blog jana ni supaya bertukarlah jenama vitamin anda kepada vitamin Shaklee... sangat straight to the point.

Mengapa vitamin Shaklee? Sebab:

  • Produk Shaklee hanya guna bahan-bahan semulajadi yang bebas bahan kimia bahaya.
  • Bahan yang diguna pula, langsung tak dikenakan haba supaya kandungan nutrisinya tak termusnah.
  • Teknologi yang digunakan membolehkan vitamin terurai dan menyerap dengan pantas dalam tubuh. Tak perlu membebankan buah pinggang.
  • Bahan yang diguna juga tidak diubah genetiknya.
  • Ada kajian saintifik dan landmark study. Shaklee adalah satu-satunya syarikat suplemen di dunia ni yang berani buat landmark study kesan positif ke atas pengguna yang guna Shaklee selepas 20-50 tahun.
shaklee rosak buah pinggang

shaklee rosak buah pinggang

shaklee buah pinggang

shaklee buah pinggang

shaklee rosak buah pinggang



Ada master Shaklee yang dah 4 tahun consume Shaklee, bila beliau pergi buat medical cek up Alhamdulillah langsung takde apa-apa efek pada buah pinggang beliau.

Kesimpulannya, betulkah makan Shaklee akan merosakkan buah pinggang? Jawapannya; TIDAK.

Cara mudah & berkesan atasi masalah Kolesterol tinggi dan cegah strok!

Pastikan setiap anda beli set vitamin, nasihat cara makan vitamin disediakan oleh pengedar. Jangan lupa minum air kosong sekurang-kurangnya 2L sehari & ikut tip-tip yang diberi.


Salam sayang, jana



Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...