7 cara untuk tambah darah ibu hamil dan naikkan hb

Salah satu perkara yang akan dipantau dengan teliti sepanjang kehamilan ialah paras hemoglobin atau hb. Hemoglobin atau nama singkatannya hb merupakan molekul protin yang terkandung dalam sel darah merah yang berfungsi untuk mengangkut oksigen dari peparu ke seluruh tubuh. Hemoglobin juga berfungsi mengangkut karbon dioksida dari seluruh tubuh kembali ke peparu untuk disingkirkan.

Hemoglobin atau hb dalam paras yang rendah akan menyebabkan kandungan oksigen yang rendah dalam darah. Komplikasi hb rendah (low hb) terhadap ibu hamil dan bayi yang dikandung ialah:
  • Ibu berisiko mengalami kegagalan jantung
  • Ibu mudah pitam
  • Keguguran bayi
  • Ibu berisiko mengalami pendarahan semasa hamil dan bersalin
  • Perkembangan bayi dalam kandungan terbantut (intrauterine growth restriction IUGR)
  • Bayi lahir pramatang
  • Bayi lahir tidak cukup berat (<2.5kg)
  • Bayi meninggal semasa lahir (stillbirth)


makanan untuk naikkan hb dengan cepat



Ketika hamil, lebih banyak darah diperlukan untuk membawa oksigen dan nutrien yang diperlukan sepanjang kehamilan untuk perkembangan janin.


Bacaan normal hb ketika mengandung ialah antara 11g/dl hingga 15g/dl. Jika paras hb jatuh di bawah 11 akan dikira sebagai mild anemia dan jika paras hb lebih rendah daripada 10, ini boleh memberi kesan serius terhadap kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.


Komponen utama sel-sel darah merah ialah zat besi. Kekurangan mineral zat besi dalam tubuh ibu hamil adalah punca hb rendah dan kekurangan zat besi mengganggu penghasilan sel darah merah.


Oleh itu, cara untuk naikkan hb ialah dengan banyakkan mengambil makanan yang kaya dengan zat besi, vitamin c dan asid folik.


7 cara untuk tambah darah dan naikkan hb ketika hamil.

1. Tingkatkan pengambilan makanan kaya dengan zat besi. Pastikan setiap hari ibu mengandung mengambil 1 hidangan makanan berikut:
  • Bijirin seperti jagung, oat & barli
  • Buahan kering seperti kismis & kacang almond
  • Sayuran berdaun hijau seperti bayam, kangkung & pucuk paku
  • Buah-buahan seperti tembikai, epal
  • Daging merah (lembu dan kambing)
  • Hati ayam
  • Kerang
  • Ikan bilis
  • Kuning telur

2. Tingkatkan pengambilan makanan tinggi vitamin c untuk meningkatkan penyerapan zat besi. Setiap kali ibu mengandung mengambil makanan yang kaya dengan zat besi, sebaiknya pastikan turut mengambil bersama makanan yang tinggi dengan vitamin c.
  • Jambu batu
  • Limau
  • Betik
  • Mangga
  • Kiwi
  • Jus buah-buahan segar

3. Elak pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh dan minuman bercola apabila mengambil makanan tinggi zat besi. Kafein boleh mengganggu penyerapan zat besi dalam tubuh. Jika perlu, kurangkan atau jarakkan pengambilan kafein sekurang-kurangnya 2 jam.


4. Elak pengambilan makanan tinggi zat besi bersama-sama minuman coklat dan susu kerana kalsium boleh menghalang penyerapan zat besi. Oleh kerana susu sangat penting untuk ibu hamil, jarakkan pengambilannya sekurang-kurangnya 1-2 jam. 


5. Asid folik dan vitamin B12 dari kumpulan vitamin B memainkan peranan penting dalam meningkatkan penghasilan darah dan sekaligus menaikkan hb. Makanan kaya vitamin B adalah seperti pisang, avocado, biji labu, kacang bendi, taugeh.


6. Banyakkan rehat dan minum air kosong secukupnya. Kurangkan aktiviti fizikal.

7. Amalkan vitamin Shaklee untuk naikkan hb iaitu Vitalea, Vita-C & Bcomplex. Set vitamin ini boleh membantu ibu hamil untuk tambah darah dan naikkan hb dengan cepat. Walaupun telah mengambil makanan kaya dengan zat besi, vitamin c dan folik, kita dinasihatkan untuk mengambil vitamin bagi memastikan nutrien yang diperlukan betul-betul mencukupi.

Perlukah makan vitamin walaupun dah makan sayur?



Testimoni naikkan hb dengan vitamin Shakleecara naikkan hb dengan cepat semasa mengandung
Harga Set vitamin Shaklee untuk naikkan hb ialah RM235. Kos pos dan GST 6% akan dikira. Order segera dengan klik pada butang Esell Shaklee berikut. Pembayaran melalui kad kredit/debit.





Hb yang optimum semasa hamil sangat penting terutamanya apabila memasuki trimester ke dua (kandungan 3 bulan keatas) sebagai persediaan bagi proses bersalin. Bagi ibu yang bersalin secara normal, kebiasaannya tubuh akan kehilangan 500ml darah manakala bagi bersalin pembedahan tubuh akan kehilangan 1,000ml darah.

Cara elak luka bersalin lambat sembuh, jahitan czer terbuka semula, berair dan bernanah

Simptom-simptom hb rendah ketika hamil  ialah ialah:
  • Sering letih & lesu
  • Hilang selera makan
  • Pening
  • Kulit & bibir yang pucat
  • Kuku rapuh
  • Nafas pendek walaupun dalam keadaan rehat
  • Degupan jantung meningkat
  • Rasa sejuk pada tangan & kaki

Jika ibu-ibu hamil sedang mengalami hb low, ayuh atasinya dengan segera. Ketahui 7 cara untuk tambah darah secara berkesan dan sekaligus menaikkan hb dengan cepat supaya kesihatan kedua-dua ibu mengandung dan bayi dalam kandungan selamat dan sihat.

Untuk maklumat lanjut jemput wassap, pm atau sms talian berikut:

naikkan hb dengan cepat semasa mengandung


Daftar sebagai ahli Shaklee hari ini untuk menikmati lebih banyak faedah dan peluang menjana pendapatan sampingan.

Kata nak guide dalam bisnes, tapi krik.. krik..

Ingat lagi tak waktu belajar kereta?

Cikgu duk mana?
Sapa pegang stereng?

Walaupun 1st time.. walaupun gigil, walaupun kenaling, walaupun blurr, malah batang signal & viper pun kita tak tau yang mana satu, kita jugak yanhg kena pulas stereng dan tekan pedal minyak tu kann..

Cikgu buat apa?
Duk sebelah jadi tukang tunjuk cara, tukang tunjuk jalan, tukang beri nasihat, tukang beri semangat.. Betul tak..

Cikgu ke yang pegang stereng dan tekan minyak? Of coz la tak..

Camana kalu kita tak datang kelas? Cikgu boleh ajar apa?

Sama jgk dengan mentor dalam bisnes online ni.. jika betul nak belajar dan berjaya, mesti rajin datang cari mentor. Tanya lah dia, ikut nasihat dia, follow dia rapat2.. kalu kita tak rapatkan diri dengan dia, mana dia nak tau awak minat nak belajar bisnes online sungguh-sungguh dan berjaya capai target.

Camana mentor tak krik.. krik
Padahal awak yang krik..krik

Malu dan segan sila bungkus ketat-ketat & sorok dalam almari. Guna bila perlu. Bak kata org; malu biar bertempat.. gitu

Jana sendiri galakkan anak-anak bisnes join group leaders yang disertai ramai dah mereka yang berjaya. Supaya kat situ anak-anak bisnes jana boleh cedok segala ilmu yang ada kat situ.

Jangan segan nak bertanya apa-apa.. bila diorang tau orang baru, lagi la diorang bersemangat nak tolong.

Personal coaching pun jana sediakan setiap masa. Dah sekarang ada medium wassap, messenger bagai, anytime pun wasap lah, pm lah.. k.jana MEMANG TUNGGU anak2 semua 💖

Dalam bisnes online ni, etika sangat penting.
Memang ada persaingan tapi persaingan yang sihat..kongsi tips, kongsi info, kongsi segala ilmu. Biar sama2 berjaya jd jutawan di dunia & di akhirat.

Jadi, bagi yang masih tercari-cari jalan nak bisnes, Meh jana tunjukkan arah, kita sama-sama belajar.. tetapi kereta awak (hidup), stereng awak sendiri yang pulas (matlamat). Pedal minyak awak sendiri yang tekan (halaju menuju matlamat)...

Kita sama-sama menuju puncak kejayaan 😚😚

#liveamazing #tsunamishaklee #shakleeeffects #adrenalinG3 #kerjadarirumah #bisnesonline

Syurga itu mahal

Bila disebut syurga itu mahal, bukan bermakna syurga itu hanya orang yang kaya je yg boleh masuk. Tapi itu bermakna, syurga itu standardnya sangat tinggi. Bukan mudah untuk masuk syurga

Oleh itu kita sebagai manusia;

Jangan buat kerja/urusan cincai2
Jangan buat ibadah sambil lewa
Jangan keliru akan tanggungjawab sendiri
Jangan jalankan tanggungjawab ala kadar

Jom kita buat yg terbaik, kusyuk & usaha sungguh-sungguh dalam segala urusan hingga layak masuk syurga Allah.. aamiin

#liveamazing #tsunamishaklee #shakleeeffects #adrenalinG3 #bisnesonline #kerjadarirumah

Hilangkan sakit lutut tanpa steroid

Sakit lutut terjadi apabila tulang rawan mula haus dan tidak mampu melindungi tulang dari bergesel sesama sendiri. Walaupun majoriti yang mengalami kejadian sakit lutut adalah mereka yang berusia lanjut namun ada juga orang muda yang turut mempunyai masalah sakit lutut.

Sakit lutut jika dibiarkan berlarutan, kelamaan boleh menyebabkan kesakitan makin teruk dan boleh menghalang pergerakan.






Kekurangan kolagen dalam tubuh adalah antara punca tulang rawan makin haus. Sebab itu lah majoriti warga tua akan mengalami masalah sakit lutut dan sakit sendi.

Mereka yang mempunyai berat badan berlebihan, penggunaan yang lasak seperti atlit dan buruh kasar, ada sejarah keturunan berisiko tinggi untuk mengalami masalah sakit lutut sebelum usia tua

Rawatan sakit lutut biasanya melibatkan penggunaan suntikan steroid, dadah terkawal seperti pil tahan sakit dan pembedahan.

Rawatan sakit lutut menggunakan steroid dan pil tahan sakit selalunya hanya berkesan untuk sementara waktu bagi menghilangkan kesakitan. Pesakit perlu bergantung sepenuhnya untuk jangka masa panjang.

Penggunaan steroid untuk jangka masa panjang boleh mengakibatkan masalah tulang rapuh.

Vivix berkesan menghilangkan sakit lutut tanpa perlu pesakit bergantung kepada steroid atau pil tahan sakit lagi.

Bagaimana Vivix bertindak

  1. Vivix melambatkan penimbunan protin AGE yang menyebabkan kerosakan pada tahap sel dan memgganggu keutuhan sel.
  2. Vivix membekalkan anthocyanins iaitu antioksidan yang memberi kesan anti radang (mengurangkan kesakitan), anti mikrobial dan anti carcinogen.
  3. Resveratrol membantu penuaan sihat dan mengurangkan berat badan selain dari merendahkan kolesterol, mengawal tekanan darah dan tingkat prestasi atlit. Resveratrol didalam Vivix adalah 10 x ganda lebih tinggi berbanding resveratrol biasa.
  4. Vivix melindungi dan membaiki sel-sel DNA yang lemah dan rosak sekaligus meningkatkan tenaga sel.


 Testimoni pengguna Vivix yang telah berjaya hilangkan masalah sakit lutut tanpa perlu bergantung pada steroid atau pil tahan sakit lagi


sakit lutut shaklee



shaklee untuk sakit lutut

vivix untuk sakit lutut hilang

hilang sakit lutut




Vivix adalah campuran bahan-bahan semulajadi iaitu anggur muscadine, lobak ungu, elderberi dan herba knotweed jepun yang dibangunkan oleh saintis setelah menjalankan kajian selama bertahun-tahun. Shaklee juga mengadakan landmark study keatas pengguna yang telah lama menggunakan Vivix bagi memastikan keberkesanan dan keselamatannya.

Kelebihan Vivix ialah ia bukan sahaja spesifik untuk sakit lutut sahaja tetapi berupaya memberi impak yang menyeluruh terhadap kesihatan penggunanya. Antaranya ialah:

  • Menyokong kesihatan kardiovaskular
  • Menyokong kesihatan jantung
  • Menyokong kesihatan otak
  • Membaiki mutu penglihatan
  • Meningkatkan tenaga dan daya imunisasi


Vivix mengurangkan ketagihan merokok

Sakit lutut yang dibiarkan berlarutan akan mengganggu aktiviti harian pesakit. Bukan sahaja pesakit tidak bebas untuk melakukan akitivi kegemaran malah turut mengganggu kualiti ibadah. Tingkatkan kualiti kesihatan dengan Vivix.

Harga sebotol Vivix ialah RM475.00. GST 6% akan dikira.
Order segera dari Shaklee dengan klik pada butang Esell berikut. Pembayaran melalui kad kredit/debit



Daftar sebagai ahli Shaklee untuk menikmati penjimatan dan lebih banyak faedah serta nikmati peluang untuk menjana pendapatan sampingan.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi talian berikut




Resipi teh ais sihat penambah tenaga

Siapa penggemar TEH TARIK AIS ?? 🙋🙋🙋
Kita geng.

Tetapi tahukah anda, 1 sudu besar susu pekat manis bersamaan kira-kira 3 sudu besar gula putih. Agak-agak dalam segelas teh ais tu banyak mana kah susu pekat manis yang digunakan untuk teh tarik kaw?
Berapa banyak gula putih?

Belum lagi dikira makanan lain yang menggunakan gula putih.

Oleh itu, tak pelik lah bila ramai antara kita yang sukar mengawal berat badan, mempunyai masalah tinggi kolesterol, diabetes, penuaan sebelum usia, sukar hamil, ekzema dan macam-macam masalah kesihatan lagi.

Jana sendiri walaupun penggemar teh tarik ais, kini terpaksa kawal pengambilan kerana kesan pedih ulu hati tiap dan pening setiap kali menikmati teh tarik. Lagi KAW lagi pening....tambah-tambah waktu hamil.

Tapi sekarang bukan masalah lagi.

Ini dia alternatif untuk penggemar teh tarik ais dimana  anda masih boleh menikmati teh tarik tapi dengan gaya sihat malah berfungsi sebagai energy booster. 

 "TEH AIS SEGAR BIJI MATA" yang dibuat guna Shaklee Cinch Energy Tea & Cinch Shake perisa Vanilla ini mempunyai ciri-ciri berikut:

📣 90% kurang gula tp masih sedap
📣 rendah lemak dan kalori
📣 tiada kolesterol
📣 energy & metabolisme booster
📣 sangat sesuai untuk mereka yang nak jaga badan (nak kurus) dan pentingkan kesihatan




teh tarik sihat



Resipi teh tarik ais versi sihat penambah tenaga.

Bahan-bahan:
1. Ais dan air
2. Shaklee Vanilla Cinch Shake
3. Shaklee Energy Cinch Tea Mix

Langkah-langkah:
1. Bancuh 1 atau 2 sachet Cinch Tea Mix bersama air kosong.
2. Dalam gelas lain, bancuh 1 sudu besar Vanilla Cinch Shake bersama air kosong dan tambah ais
3. Masukkan Cinch Tea Mix yang telah dibancuh kedalam bancuhan Vanilla Cinch Shake dan kacau

SIAP!! mudah je kan.

Sedap untuk anak tekakdan bagus untuk kesihatan. Try lah 😙😙
Sesuai dengan namanya TEH TARIK SEGAR BIJI MATA kerana ia membantu berikan badan rasa cergas dan minda cerdas. Sangat sesuai untuk mereka yang sibuk, pentingkan kesihatan dan dalam masa yang sama masih dapat menikmati teh tarik ais yang digemari.

Tingkatkan tenaga dengan Cinch Tea Energy Mix
Kurus dengan Cinch Shake

Order Vanilla Cinch Shake dan Energy Cinch Tea Mix terus dari Shaklee dengan klik pada butang order berikut. GST 6% dan postage akan dikira. (pembayaran melalui kad kredit/debit)



Untuk maklumat lanjut, jemput wasap atau SMS talian berikut



Tip memilih pencuci muka untuk kulit kusam dan berjeragat

Ramai dikalangan wanita Malaysia mengalami masalah kulit kusam dan berjeragat. Hinggakan ada yang terdesak lalu salah pilih pencuci muka yang akhirnya bukan sahaja masalah kulit kusam dan berjeragat tidak berkurang tapi dapat kesan sampingan yang buruk pula.



kulit kusam dan jeragat nurtriwhite shaklee


Memilih produk pencuci muka atau set penjagaan kulit muka bukan boleh pilih sebarangan je. Beberapa perkara harus dititikberatkan;

1. Ada merkuri/tidak. Produk ada merkuri ni biasanya pekat, likat. Bau perfume/wangi yg kuat sebab nak cover bau merkuri tu..

2. Ada paraben/tidak. Paraben adalah bahan pengawet untuk semua produk kosmetik, produk kecantikan & produk penjagaan diri.. selalunya ada dimaklumkan pada label botol..

3. Kandungan/bahan. Selalunya bahan kimia je kan.. try pilih yg bahan semulajadi je/organik.

4. Dijamin keberkesanannya dan keselematannya. Pakai pencuci muka tapi takde efek yang bagus buat apa kann? Alang-alang pakai pencuci muka, biarlah kulit bebas jerawat, flawless dan cerah berseri.

Kita selalu kata, "alah sikit je merkuri/paraben tu.. mana boleh bawa apa-apa efek"..
Memang la kita pakai secoet je utk 1 jenis tu. Tetapi dalam sehari berapa jenis kita pakai?  Shampoo? Sabun mandi? Toner? alat makeup?

Apa itu paraben

Mengapa perlu memilih set pencuci dan penjagaan muka Nutriwhite. bagi mengatasi kulit kusam dan berjeragat:

  • 100% bhn semulajadi
  • Tiada merkuri, tiada paraben. Tiada pewarna & pewangi tambahan
  • Dibangunkan khas untuk kulit org asia
  • Dijamin berkesan dan selamat untuk jangka masa panjang
  • Pembangunan produk selama 3 tahun sebelum dipasarkan kepada pengguna
  • Mempunyai ujian yang menyeluruh
  • Gabungan ramuan 16 bahan semulajadi yang optimum
  • Vitamin C derivatif ialah ramuan selamat dan terbukti berupaya memberikan manfaat yang maksimum tanpa risiko kesan sekunder






nutriwhite shaklee untuk kulit kusam dan berjeragat



Well recommended.

Puan-puan jika nak bertukar jenama pencuci muka untuk kulit kusam dan berjeragat, jom pilih pencuci muka dari set Nutriwhite nih. Sekali beli boleh gunaan utk 6-8 bulan.

Order Set penjagaan kulit muka Nutriwhite dengan segera terus dari laman Shaklee, sila klik pada butang order berikut. GST 6% dan postage akan dikira. Pembayaran melalui kad debit/kad kredit.




Nutriwhite bekerja dengan 5 cara untuk mengatasi kulit kusam dan berjeragat:

1. Menghalang kerosakan dari sinaran matahari dan pencemaran alam sekitar dengan melindungi kulit secara aktif.

2. Menyekat pigmentasi baru dan membantut kemunculan tompok-tompok hitam

3. Mengurangkan pigmen gelap sedia ada dari dalam untuk mencegah kusam

4. Mencerahkan kulit dengan sekata

5. Memperbaharui sel-sel dengan menyingkirkaan sel-sel mati secara efektif sekaligus memberikan kulit yang lebih cerah dan berseri.


Koleksi testimoni pengguna yang memillih pencuci muka Nutriwhite


Jom dapatkan pencuci muka Nutriwhite hari ni dan atasi masalah kulit kusam dan berjeragat dengan berkesan. Untuk maklumat lanjut sila hubungi talian berikut


kulit kusam dan berjeragat


Ketahui 6 komplikasi penyakit kencing manis yang tidak dikawal

Penyakit kencing manis (diabetes mellitus) yang tidak dikawal boleh mengakibatkan komplikasi yang teruk seperti masalah buah pinggang, tekanan darah tinggi, sakit jantung, kurang daya penglihatan, gangguan aliran darah dibahagian kaki, gangguan saraf, masalah kulit dan banyak lagi.

Faktor risiko penyakit kecing manis ialah:
  • Berat badan berlebihan
  • Tidak aktif secara fizikal
  • Tabiat pemakanan tidak sihat
  • Peningkatan umur
  • Faktor keturunan, kumpulan etnik dan bangsa yang selalunya dikaitkan dengan risiko terhadap penyakit kencing manis

Sekiranya anda atau ada ahli keluarga yang menghidap penyakit kencing manis, sila bertindak awal untuk mengawal gejala kencing manis supaya komplikasi yang lebih parah dapat dielakkan.






Penyakit kencing manis yang tidak dikawal boleh menyebabkan komplikasi berikut:

1. Kerosakan/kegagalan buah pinggang (diabetes nephropathy)

Gula yang berlebihan akan dikeluarkan dari badan melalui buah pinggang menyebabkan paras glukosa yang berlebihan di dalam air kencing. Ini mengakibatkan buah pinggang dan pundi kencing berisiko untuk terdedah kepada jangkitan. 

Jangkitan pada buah pinggang yang berulang kali akan menyebabkan kerosakan dan masalah lain pada fungsi buah pinggang. Apabila buah pinggang telah rosak, pesakit terpaksa menjalani dialisis.

Kelemahan atau kegagalan buah pinggang adalah antara punca penghasilan protin berlebihan dalam air kencing.


2. Sakit jantung dan strok (serangan angin ahmar)

Penyakit kencing manis yang tidak dikawal berkaitan dengan paras kolesterol yang tinggi dan boleh menyebabkan salur darah menjadi sempit. Ini akan menghalang aliran darah yang lancar ke jantung lalu mengakibatkan serangan sakit jantung.

Halangan aliran darah yang lancar ke otak pula boleh menyebabkan strok.


3. Kerosakan mata

Penyakit kencing manis yang tak dikawal boleh merosakkan saluran darah di bahagian mata lalu mengakibatkan masalah kabur, katarak, glaukoma malah boleh menyebakan kebutaan.


4. Kerosakan saraf

Paras glukosa (gula dalam darah) yang tinggi yang tidak dikawal dengan baik boleh merosakkan sistem saraf. Ini akan menyebabkan rasa kebas-kebas dan hilang sensasi pada tangan dan kaki.

Kerosakan saraf turut boleh menyebabkan masalah penghadaman, masalah pada saluran kencing, salur darah dan jantung.


5. Masalah kesihatan kulit

Glukosa yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan jangkitan yang lebih kerap pada kulit. Jangkitan seperti bisul dan kudis. Kebanyakan komplikasi pada kulit adalah disebabkan luka-luka yang sukar sembuh disertakan pula kebersihan diri yang tidak sempurna.

Masalah kesihatan kulit boleh diatasi dengan mengamalkan langkah-langkah pencegahan.


6. Ulcer kaki (gangren)

Penyakit kencing manis yang tidak dikawal dengan baik boleh menyebabkan kerosakan saraf dan tisu-tisu pada kaki kerana kekurangan bekalan darah yang membekalkan oksigen. Kebanyakan punca gangren terjadi adalah luka akibat penggunaan kasut yang tidak sesuai dan sebagainya.

Untuk mencegah komplikasi gangren, penjagaan kaki sebagai rutin adalah sangat penting. Ini termasuk pemeriksaan kaki (termasuk tapak kaki), penjagaan kulit, pencegahan dan rawatan (jika cedera) oleh doktor atau jururawat yang terlatih dan sebagainya.

Antara penjagaan kaki bagi elak ulcer kaki ialah:

  • awasi penggunaan air panas sebab kepanasannya mungkin tidak dapat dirasa oleh pesakit kencing manis.
  • potong kuku dengan cermat
  • jangan duduk dengan menyilang kaki
  • Untuk masalah 'callus', sila jumpa doktor supaya dapat dirujuk kepada pakar kulit.


Pesakit kencing manis perlu pastikan patuh pada arahan doktor bagi mengawal gejala kencing manis dan mencegah dari komplikasi yang lebih teruk..

Resveratrol mengawal kandungan glukosa dalam darah dan berupaya merendahkan risiko komplikasi penyakit kencing manis. Terbukti secara saintifik Vivix 10X ganda lebih berkuasa dari resveratrol.


shaklee untuk kencing manis

shaklee untuk kawal kencing manis



Vivix diperbuat dari bahan-bahan semulajadi iaitu anggur muscadine, lobak ungu, elderberi dan herba knotweed jepun dan dibangunkan oleh saintis. Shaklee telah menjalankan kajian selama bertahun-tahun dan landmark study bagi menguji keberkesanan dan keselamatan Vivix.


Kebaikan Vivix untuk mencegah penyakit kronik


Bagaimana Vivix bertindak dalam mengawal gejala penyakit kencing manis

  • Vivix Shaklee membekalkan campuran fitokimia resveratrol dan polifenol yang berkuasa membentuk pencegahan rintangan insulin, iaitu keadaan dimana tubuh menjadi tidak sensitif terhadap tindakbalas hormon yang mengawal glukosa dalam darah (hormon insulin).
  • Mengawal paras glukosa dalam darah dengan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah.
  • Mengelak kerosakan mata dan menggalakkan penyembuhan luka dengan segera.
  • Mencegah pembentukan protin AGE yang terhasil dari karbohidrat dan gula berlebihan dalam badan. Timbunan protin AGE boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu mekanisme Vivix adalah dengan memperlahankan pembentukan protin AGE ini.



Harga sebotol Vivix ialah RM475.00. GST 6% akan dikira
Untuk order terus dari Shaklee, sila klik pada butang Esell Shaklee berikut. (pembayaran melalui kad kredit/debit)




Kawalan penyakit kencing manis yang baik adalah mementingkan pencegahan dari berlakunya komplikasi. Dengan kata lain, mengawal dari menjadi lebih teruk supaya dapat mencegah perkara seperti terpaksa menjalani dialisis, anggota badan terpaksa dipotong atau pun buta mata.

Vivix membantu kita untuk menjana kesihatan yang lebih baik.


Menangani sakit gout dan cegah dari berulang


Daftar sebagai ahli untuk menikmati lebih banyak banyak faedah dan peluang untuk menjana pendapatan sampingan. Hubungi talian berikut untuk maklumat lanjut.




Kenapa rezeki sempit?

Dari buku yang jana pernah baca. Rezeki sempit ada banyak sebab.. antaranya:

Suka melewat-lewatkan solat, mengabaikan ibubapa, suka menganiaya orang, tidak bersyukur, memutuskan silaturahim, hutang buat-buat lupa, tidak bersedekah sebab takut miskin & banyak lagi lah... 

Pokok pangkalnya

Tak perlu salahkan org lain jika rezeki kita sempit. Sila audit diri sendiri dulu. Jika kita ada tabiat salah satu diatas, hentikan sekarang. Berubah lah sekarang.

Mulai saat ini, jom kita fokus untuk menjemput & meluaskan rezeki: 
📍 Utamakan solat, tunaikan di awal waktu
📍 Buat solat tahajud
📍 Buat solat dhuha
📍 Banyakkan zikir & selawat
📍 Gandakan doa
📍 Doakan kebaikan utk orang lain
📍 Rajin lah bersedekah
📍 Baca al-Quran setiap hari
📍 USAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH
📍 Bersyukur walaupun atas perkara kecil




Rezeki bukan hanya pada duit & jawatan. 
Tapi rezeki juga termasuk kesihatan yg baik, jodoh yg baik, anak-anak yang soleh & solehah, ilmu, kasih sayang dan sebagainya selagi ia bermanfaat kpd kita.

Rezeki takkan pernah terlewat atau salah alamat untuk menemui tuannya 😙😙

(Rujukan: Mudahnya Menjemput Rezeki)

#liveamazing #adrenalinG3 #tsunamishaklee #bisnesonline #kerjadarirumah #tipsmurahrezeki #rezeki

Testimoni pengguna Ostematrix Shaklee

Orang perempuan jika taknak mereput awal, sila pastikan tubuh sentiasa cukup dengan kalsium. Kalsium sangat penting untuk menstabilkan tekanan darah dan kuatkan tulang dan gigi.

Tanda-tanda tubuh kekurangan kalsium ialah:
  • Tulang rapuh mudah retak dan patah
  • Mudah pitam
  • Sakit dada
  • Kebas-kebas hujung jemari tangan
  • Kejang otot
  • Otot lemah
  • Gigi mudah rosak 
  • Mudah keliru dan stress
  • Psoriasis
  • Kulit kering, kuku pecah-pecah, rambut kasar & keras
  • Katarak
  • Rendah kapasiti intelektual 
  • Kegagalan jantung

Sewaktu haid dan menyusu, tubuh akan kehilangan sejumlah besar kalsium dari tubuh. Orang dewasa hingga usia 50 memerlukan 1,000mg kalsium setiap hari. Manakala usia 50 tahun ke atas perlukan 1,200mg kalsium sehari. 

Cukup kah keperluan kalsium harian anda supaya tubuh tak cepat mereput?

Ostematrix Shaklee bukan sekadar bekalkan kalsium malah dilengkapi dengan magnesium untuk tingkatkan penyerapan kalsium dalam tubuh. Tanpa magnesium, kalsium sukar diserap oleh tubuh lalu termendap dan boleh menyebabkan masalah batu karang.

Testimoni pengguna Ostematrix Shaklee

Ostematrix Shaklee

mereput awal

kebaikan ostematrix shaklee

kebaikan kalsium shaklee ostematrix

kebaikan ostematrix shaklee

keistimewaan ostematrix shaklee

kebaikan ostematrix kalsium shaklee

kebaikan ostematrix shaklee

kebaikan ostematrix shaklee

kebaikan ostematrix shaklee


Ostematrix Shaklee mengandungi kalsium yang paling seimbang dan terbukti 99% kadar serapan. Dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, turut mengandungi fosforus & vit D, zink, kuprum, mangan dan boron. Bahan-bahan mineral ini penting untuk halang endapan sesetengah mineral.

Kebaikan Ostematrix Shaklee:

  • Menguatkan tulang, gigi, kuku kerangka tulang dan baiki sistem saraf.
  • Baiki kekejangan, kebas-kebas, sakit sendi dan arthritis.
  • Meringankan stress
  • Baiki simptom prahaid.
  • Alkali tubuh berasid
  • Baiki hiperaktiviti asid perut dan sakit gastrik
  • 1 tablet Ostematrix bersamaan dengan segelas sus tinggi kalsium yang juga bersamaan dengan 80 biji kacang badam



Sengsara gastrik kronik 10 tahun akhirnya terubat


3 tip memilih kalsium premium:
  1. Pilih produk yang turut ada magnesium & vitamin D.
  2. Elak produk kalsium yang dibuat dari tulang dan dolomite untuk elak keracunan plumbum.
  3. Elak mineral cheenyebabkablated kerana proses tersebut boleh menyebabkan tubuh menyerap logam berat tercemar dan toksin dalam proses menyerap mineral.

Harga sebotol Ostematrix Shaklee hanya lah RM61.00
GST 6% & postage akan dikira.
Order segera dari Shaklee dengan klik pada butang order Esell berikut (pembayaran melalui kad kredit/debit)



Daftar sebagai ahli untuk menikmati lebih penjimatan dan berpeluang menjana pendapatan sampingan dengan bisnes Shaklee.Untuk maklumat lanjut, jemput hubungi pengedar Shaklee ditalian berikut







Tip jadikan anak sebagai saham ibubapa diakhirat

Ada 1 kisah zaman purba, seorang pakcik ni kerap menipu isteri dia. Ajaibnya sekarang, anak dia pun suka menipu isterinya. Kesiannn...

Itulah anak-anak, mereka adalah cerminan kita.Umpama karma dalam hidup kita.
Kita tunjuk perangai pemalas, mereka pun ikut malas...
Kita tunjuk perangai sambil lewa terhadap tanggungjawab, mereka pun ikut sambil lewa terhadap tanggungjawab masing2...
Kita tunjuk tabiat suka tolong-menolong saling menghargai, itu juga lah yg mereka akan ikut..

Sebab tu dari mereka masih kecil kita dah kena tunjukkan cara yang betul dan bimbing mereka ke jalan yang benar kerana mereka lah penyambung legasi kita didunia, saham kita diakhirat. 
  • Tahu lakukan tanggungjawab masing-masing terhadap diri sendiri, keluarga, masyarakat dan agama..
  • Titipkan konsep ketuhanan dalam jiwa mereka dari awal dengan memperkenalan Allah dan Nabi Muhammad S.A.W
  • Tunjukkan mereka tentang kasih sayang yang diredhai Allah.
  • Tetapkan disiplin dan mengutamakan keluarga


Dari kecil dan kena asuh dan beri tunjuk ajar. Bawa mereka ke masjid untuk solat berjemaah, dekatkan mereka dengan komuniti dan kerja-kerja amal, latih mereka dengan kerja-kerja rumah dengan membantu ibu didapur atau ayah membaiki paip.

Bukannya;
"Biarlah.. nti dah besar tau la fikir sendiri"
"Ala.. nnti diorang dah bosan tau nak balik rumah"
Atau, dilatih untuk menjadi tuan kepada mak ayah sendiri termasuk isteri sendiri. Nauzubillah..

Jana bukan ustazah. Jana hanya seroang ibu yang sentiasa inginkan yang terbaik untuk anak-anak. Jana cuma nak kongsi beberapa tip yang tak seberapa untuk jadikan anak sebagai saham ibubapa diakhirat.

Melentur buluh biar dari rebung, bukan dah jadi buluh baru nak lentur. Takut nnti buluh terpelanting, kita pulok yg tercedera..

7 punca luka bersalin caesar berair, bernanah dan lambat sembuh

Setiap ibu yang bersalin ada risiko yang tersendiri. Ada cabarannya yang tersendiri. Tak kira lah bersalin normal atau bersalin secara pembedahan (caesarean). Ketahui 7 punca risiko luka bersalin caesar berair, bernanah dan lambat sembuh.

Tanda-tanda luka bersalin caesar bermasalah:
  • kesakitan teruk pada bahagian abdomen
  • kemerahan pada kawasan pembedahan
  • bengkak/berair/bernanah
  • demam
  • sakit ketika kencing
  • discaj bau busuk melalui vagina
  • pendarahan teruk (pad penuh dalam masa 1 jam)
  • pendarahan yang disertakan ketulan darah yang besar
  • bengkak atau sakit pada kaki




Sebab itulah penjagaan dan pemantauan yang kritikal diperlukan sejak dari hamil untuk pastikan semua proses bersalin berjalan dengan lancar. Hingga lah waktu berpantang, penjagaan dan pemantauan tak boleh diabaikan. Ini adalah untuk elakkan sebarang masalah seperti meroyan, luka bersalin lambat sembuh malah kematian mengejut ibu baru melahirkan anak.

Paling kerap kita dengar ialah luka bersalin caesar yang lambat sembuh, luka jahitan terbuka, berair, bernanah, masih sakit walau parut dah lama.



7 punca risiko luka pembedahan bermasalah seperti lambat sembuh, berair dan bernanah:
  • Sejarah penyakit kencing manis. Antara komplikasi penyakit kencing manis ialah luka sukar untuk sembuh. Sedangkan luka kecil pun boleh berlarutan ini kan pula luka pembedahan bersalin.
  • Gangguan imun seperti penyakit HIV
  • Obesiti
  • Faktor pemakanan dan kurang nutrisi dimana keperluan tubuh terhadap vitamin, zat & mineral untuk proses penyembuhan tak mencukupi. Sesetengah makanan pula boleh mencetuskan tindakbalas yang mengganggu proses penyembuhan luka.
  • Kebersihan yang diabaikan boleh menyebabkan pembiakan bakteria di kawasan luka.
  • Faktor fizikal seperti kurang bergerak atau pergerakan terlebih lasak. Sewaktu batuk atau bersin bahagian perut perlu ditampung. Bongkokkan sedikit badan dan gunakan selimut tebal yang dilipat kecil atau bantal untuk menampung bahagian perut.
  • Penggunaan steroid untuk jangka masa panjang (sebelum hamil)

Masalah luka bersalin caesar lambat sembuh, bernanah atau jahitan terbuka bukan sahaja menyebabkan kesakitan yang amat tetapi juga turut boleh mempengaruhi kestabilan emosi ibu dalam pantang yang boleh mengganggu penyusuan. Ia akan menyebabkan trauma dan perlu diatasi dengan segera.

Bersalin secara pembedahan juga boleh mendatangkan risiko pembekuan darah.

Luka bersalin pembedahan atau caesarean cepat sembuh dengan Vivix.

Bagi yang mengalami masalah luka bersalin pembedahan lambat sembuh iaitu berair dan bernanah, disarankan mengambil Vivix Shaklee beserta Set Berpantang Shaklee.






Vivix membekalkan resveratrol dan polifenol yang berkuasa meningkatkan kekuatan sistem pertahanan tubuh, menjana tenaga dari peringkat sel serta memperbaiki dan melindungi sel-sel yang rosak.

Vivix bersifat tinggi antioksidan dan antibakteria yang menggalakkan tubuh melawan sebarang jangkitan. Vivix juga bersifat antiradang yang membantu memgurangkan kesakitan, mengurangkan bengkak.

Vivix diperbuat dari 4 bahan semulajadi utama iaitu;
1. Anggur Muscadine
2. Elderberi
3. Lobak Ungu
4. Japanese Knotweed


Apa itu Vivix?


Set Berpantang Shaklee Premium

Set Berpantang Shaklee membantu ibu-ibu dalam pantang elak stress, beri tenaga, elak sembelit & bantu proses penyembuhan luka luaran dan dalaman secara optimum. Set Berpantang Shaklee juga mesra penyusuan ibu.





Kebaikan Set Berpantang Shaklee Premium:
  • Bekalkan nutrisi yang mencukupi untuk keperluan ibu berpantang dan dalam masa yang sama menyusu bayi.
  • Luka bersalin cepat sembuh luaran dan dalaman.
  • Atasi masalah sembelit
  • Badan ibu berpantang bertenaga dan elak kelesuan.
  • Bantu menstabilkan emosi ibu-ibu berpantang sekaligus dapat atasi stress dan elak meroyan.
  • Mengatasi kekurangan kalsium dan zat besi yang telah hilang dengan banyak sewaktu proses bersalin.
  • Penyusuan ibu lebih meriah dan lancar terutamanya bila disertakan dengan teknik-teknik yang betul

Ketahui 11 risiko meroyan dikalangan ibu berpantang


Harga Set Berpantang Premium Shaklee ialah RM973.50. GST 6% dan kos penghantaran akan dikira.
Order segera dari Shaklee hari ni dengan klik pada butang Esell berikut.




Daftar sebagai ahli untuk nikmati lebih banyak faedah termasuk penjimatan dan pulangan tunai serta peluang menjana pendapatan sampingan secara online bersama Shaklee.

Wassap Jana di 017-312 5484 untuk maklumat lanjut mengenai Set Berpantang Premium Shaklee atau Vivix untuk luka bersalin pembedahan agar cepat sembuh..




Sistem 7 Tabung: Cara menabung efektif elak hutang

7 jars System sebenarnya adaptasi dari 6 jars system iaitu tip untuk menabung secara efektif yang diperkenalkan oleh T.Harv Eker. Ia merangkumi semua aspek keperluan kewangan hidup kita dan bersesuaian dengan gaya hidup zaman sekarang.



7 jars System tersebut atau Sistem 7 tabung ialah 7 jenis tabung yang akan diisi dengan tujuan tertentu. Bak kata orang-orang kita, simpan atau asingkan ikut portion dari duit pendapatan:

1. NEC - (neccessity) Tabung utk keperluan hidup: bil utility, belanja dapur harian, minyak kereta & tol..

2. EDU - (education) Pembelajaran, buku, yuran kelas...

3. LTSS - (long term saving for spending) untuk sesuatu yang perlukan banyak duit. Contoh: Simpanan untuk menunaikan haji, duit deposit untuk beli rumah atau beli kereta secara tunai...

4. FFA - (financial freedom) simpanan untuk masa depan iaitu sebagai persediaan bila dah tak mampu nak cari duit untuk sara hidup...

5. PLAY - (leisure) Hobi, travel...

6. GIVE - (charity) Sedekah, kebajikan...

7. PARENTS - (ibubapa) wang bulanan utk ibubapa tak kiralah wpun diorg kaya. Jika sudah meninggal, guna duit tu utk selesaikan urusan mereka seperti bayarkan hutang, upah haji atau sedekah bagi pihak mereka...


Perlukan pendapatan sampingan?


Setiap tabung ni kita sendiri boleh tentukan berapa % dari pendapatan kita. Jadi kita boleh nampak dgn jelas, kemampuan kewangan kita untuk berbelanja sesuatu. Mulai hari ini, jom kita menabung dengan cara 7 jars system ni. Kurangkan dan hapuskan hutang. Banyakkan duit dalam tabungan.

Jika anda perlukan pendapatan sampingan dan ingin berbisnes shaklee. Jemput wassap Jana (017-312 5484). Jana boleh tunjukkan jalan untuk berjaya dalam bisnes Shaklee secara online terutamanya. Tapi kena ingat perkara ni: Dalam bisnes apa pun, mesti ada usaha yang bersungguh-sungguh. Baru dapat hasil yang lumayan.




Cara betul buang sisa racun serangga pada sayur & buah-buahan

Baru ni jana ada tengok rancangan discovery tentang parasit dalam tubuh manusia. Kisahnya seorang warga emas yang sihat tiba-tiba jatuh sakit teruk. Penyakit yang misteri sebab doktor tak dapat pastikan apa penyakit dia yang sebenarnya.

Bila komplikasi makin teruk, dia dirujuk kepada pakar. Rupa-rupanya penyakit tu berpunca dari parasit ganas yang berada dalam tubuh dia. Siasat punya siasat, parasit tu datangnya dari buah beri yang tak dibasuh bersih yang beliau makan di sebuah restoran. Buah beri tersebut diimport dari negara lain yang guna najis manusia sebagai baja!

Kat Malaysia ni takde la yang guna najis manusia rasanya..najis kambing, najis ayam ada la. Tapi najis jugak kan? Tak pun guna baja kimia. Racun serangga tu wajib lah.




Sebab tu kita wajib basuh sayur & buah sebersih-bersihnya. Tambah-tambah yg tak perlu dibuang kulit dan boleh dimakan macam tu seperti buah anggur, buah strawberi dan ulam-ulaman. 

Apabila sayuran & buahan tak dibasuh bersih, segala benda seperti najis, telur parasit & sisa bahan kimia yang melekat kat situ akan turut masuk ke dalam perut kita. Kalau takde efek segera pun, untuk jangka masa panjang tetap akan ada kesannya. Cuba fikirkan tentang kesihatan anak-anak kita.

Terbaik jika pilih sayur & buah organik. Konpem 100% tiada penggunaan racun & bahan kimia. Lebih selamat.

Tetapi, bagaimana jika sukar dapatkan sayuran & buahan organik? Jadi kita haruslah pastikan semua sayur dan buah tu dibasuh dengan betul dan selamat menggunakan pencuci serbaguna Basic H.

Pencuci basic H adalah pencuci serbaguna yang terbukti bebas bahan kimia & racun. Ia diperbuat dari kelapa dan jagung organik tau! Walaupun tiada dinyatakan pada botol, tapi berjuta sid seluruh dunia pakai Basic H ni buat basuh sayur2 & buah2. Ia selamat & berupaya buang segala racun, kotoran termasuk wax.

Berikut adalah cara basuh sayur & buah yang betul:

  1. Leraikan sayur atau buah dari tangkai & bersihkan helai demi helai. Gosok dengan lembut untuk tanggalkan kotoran kasar.
  2. Rendam seketika dlm air bersama air garam. Garam berupaya menuetralkan sisa bahan kimia. Sebagai alternatif jana guna pencuci serbaguna Basic H. Ini tujuan untuk tanggalkan kotoron mikro seperti telur parasit dan sisa bahan kimia secara lebih efektif.
  3. Keluarkan sayur & buah dari rendaman kemudian bilas dan toskan.


Siap. Mudah je kan? 
Dijamin lebih bersih, lebih selamat untuk dimakan seisi keluarga.




Boleh juga guna buat basuh telur. Faham-faham la kan kat kulit telur tu biasanya ada apa. Taik ayam. Jika tak dibasuh bersih, boleh menyebabkan keracunan salmonella. Bahaya tau. Terutamanya musim banjir ataupun jerebu, pastikan sayur2 & buah2 dibasuh bersih. Tambah-tambah penggemar ulam. Jangan sesekali basuh guna air banjir tau.

Mengapa seluruah rakyat Malaysia harus pilih Basic H?

Tahukan anda

  • Kebanyakan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap kedalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. 
  • Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. 
  • Bahan pelarut organik pula seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. 
  • Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. 
  • Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pencuci serbaguna organik Basic H tidak mengandungi bahan-bahan diatas  mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain. Ciri-ciri Basic H adalah:

  • kepekatan yang tinggi - 16 oz membuat sehingga 48 gelen pembersih berkuasa apabila dicampur air.
  • Pembersih serbaguna dan berkuasa menghilangkan kotoran, gris, dan kotoran dari permukaan yang boleh dibasuh luaran dan dalaman.
  • tidak perlu bilasan, tiada sisa, formula bebas coretan
  • tiada toksik
  • biodegradasi
  • Ramuan semulajadi iaitu ekstrak kelapa dan jagung
  • biorosot
  • tanpa fosfat
  • bungkusan yang boleh dikitar semula
  • tanpa pewarna
  • selamat untuk sistem septik dan pembentungan



Sebab tu lah, Basic H adalah sangat sesuai dan amat disarankan untuk ibu-ibu hamil, mereka yang ada masalah ekzema atau alergi, asma dan mereka sensitif pada bahan kimia.

Harga sebotol Basic H hanyalah RM46.00 sebotol. 
Basic H adalah salah satu rangkaian Get Clean yang selamat, berkuasa, mesra alam dan bijak. Selain Basic H, rangkaian Get Clean turut membawakan Dish Wash Concentrate, Fresh Laundry Concentrate dan Soft Fabric Concentrate.

Klik pada butang Shaklee Esell berikut untuk order segera dari laman web rasmi Shaklee. Gst & postage akan dikira.





Mulai hari ini, jom kita semua amalkan cara betul dan selamat untuk bersihkan sayur-sayuran dan buah-buahan dirumah demi keselamatan dan kesihatan seisi keluarga.

Untuk maklumat lanjut, wassap Jana 017.312 5484


Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...