Saturday 2 March 2013

# ESP

Tips memilih Protien Soya yang berkualiti

Bercerita lagi tentang ESP yang merupakan all time favourite bagi hampir semua orang yang mengenali Shaklee. Bagi mereka yang pernah mencuba, pasti akan terus repeat order. Ini kerana rasanya yang memang tidak dapat dinafikan sedap, mudah disediakan disamping memberi banyak manfaat kepada tubuh badan manusia seperti mampu melawan kanser dan mengekalkan awet muda.

Antara lain kebaikan ESP ialah baik untuk hormon, mencegah risiko osteoporosis, meremajakan kulit dengan mengembalikan seri wajah dan kepejalan otot, membekal tenaga, membantu mencegah migrain, mencegah insomnia, memperbaiki memori malah boleh meningkatkan dorongan seksual dan ransangan.

Shaklee Energizing Soy Protien (ESP) diiktiraf diseluruh dunia dengan kajian klinikal yang sangat meluas dan komprehensif serta memiliki kandungan protien yang sangat tinggi yang pernah dihasilkan.




7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ni.



  • Kacang soya tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa protein soya mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..kacang soya yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

  • Protin Soya tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

  • Proses pembuatan protin soya sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. Terdapat kajian menunjukkan memasak protin memusnahkan sehingga 50% ASID AMINO PERLU. Sekiranya seseorang itu terus mengambil diet yang tidak mengandungi ASID AMINO PERLU ini, boleh menyebabkan ketidakseimbangan pertumbuhan dan perkembangan otak, hormon dan sel-sel tubuh.


  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
sumber

Pilih jangan sebarang pilih ye. Pilih lah yang terbaik untuk hasil yang terbaik.


No comments:

Post a Comment

Follow Instragram Jana_Hazana