Friday, 17 May 2013

# Alfalfa Complex # Keputihan

Keputihan: Antara punca suami jauhkan diri

Masalah keputihan pada wanita terutamanya bagi yang sudah berkahwin nyata boleh menganggu keharmonian rumahtangga apatah lagi bila ianya berkait rapat dengan keintiman suami isteri. Bau yang busuk serta rembesan yang tidak menyenangkan dari vagina si isteri menyebabkan suami hilang selera untuk bersama. Tambah pula dengan rasa tidak selesa dan gatal-gatal pada vagina menyebabkan seseorang itu hilang keyakinan diri.

Penghasilan lendir keputihan tidak semestinya menandakan jangkitan. Keputihan yang normal biasanya kelihatan jernih, tidak berbau dan tidak diiringi rasa gatal. Ia sering terjadi kerana wanita mengalami perubahan hormon iaitu ketika haid ataupun ketika hamil. Ia juga terjadi pad mereka yang sedang dalam keadaan stress, melakukan kerja-kerja berat dan kepenatan.keputihan
Jangkitan kulat Trichomonas dan Monilial

Keputihan yang disebabkan oleh jangkitan biasanya disertai dengan rasa gatal didalam dan disekitar bibir vagina. Ia berwarna putih dan pekat, kelihatan seperti nanah dan berbau busukJangkitan ini boleh menjangkiti saluran kencing dan akan menyebabkan rasa pedih ketika membuang air kecil.

Antara penyebab keputihan wanita yang tidak normal ialah:-
  1. Jangkitan yang disebabkan oleh kulat. Keluar lendir berwarna putih ataupun kekuningan. Ia berlaku secara berterusan dan biasanya disertai dengan rasa gatal. Infeksi jenis ini kebiasaannya disebabkan oleh kulat candida atau monillia. 
  2. Jangkitan oleh kuman trichomonas. Keputihan wanita jenis ini biasanya ditunjukkan oleh keluarnya cairan berwarna kehijauan dan serta rasa gatal.
  3. Jangkitan oleh bakteria vaginosis. Tanda-tanda bagi situasi ini ialah keluar cecair yang berwarna kelabu serta berbau.
  4. Penyakit yang menular melalui perhubungan seks, yang ditunjukkan dengan keluarnya cairan bersifat 'cheesy', berbau dan bercampur darah.
  5. Kanser pangkal rahim. Tandanya ialah keluar cecair yang biasanya tidak disertai gatal, disertai bau busuk
Beberapa contoh penyebab keputihan yang lain:-
  1. Vaginitis atropik yang timbul pada usia lanjut (menopause), kebiasanya disertai dengan rasa nyilu akibat kekurangan hormon estrogen.
  2. Ubat seperti antibiotik, ubat mengandungi estrogen.
  3. Pemakanan juga merupakan faktor yang menyebabkan kulat berlebihan pada vagina anda. Pengambilan makanan mempunyai kandungan gula yang tinggi seperti donut, kuih-muih dan gula-gula getah juga boleh menyebabkan keputihan. Pengambilan beberapa jenis buah-buahan seprti nenas, sengkuang dan timun juga boleh menyebabkan keputihan. Kurangkan pengambilan buah-buahan ini jika anda mempunyai masalah keputihan.
  4. Pemakaian tuala wanita yang kurang sesuai dan seluar dalam yang kurang pengudaraan juga boleh memburukkan lagi permasalahan ini.
  5. Terdapat benda asing seperti benang, kain ataupun benda lain yang secara sengaja / tidak sengaja di dalam vagina.
Bagi wanita yang mengalami masalah ini, sila lah berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian dan  seterusnya rawatan. 

Saya sangat menggalakkan anda mengamalkan pengambilan suplemen Alfalfa bagi mencegah dan merawat keputihan sebelum ia menular. Alfalfa Complex Shaklee terbukti boleh mengatasi masalah keputihan malah ia amat bagus bagi wanita yang sudah berkahwin terutama yang pernah melahirkan anak. Jom baca antara testimonial pengguna yang menggunakan Alfalfa Complex


Alfalfa Complex juga berkesan mengatasi masalah bau badan.

Harga Alfalfa (330 biji) RM53.75
Harga Alfalfa (700 biji) RM97.50

Baca: Ketahui punca dan cara hilangkan keputihan semasa mengandung
Baca: Alfalfa Complex mengatasi masalah bau badan

Jika anda ingin menghilangkan keputihan dengan berkesan dan selamat jangan tunggu lagi, jom dapatkan Alfalfa Complex hari ini dengan menghubungi saya ditalian berikut:Follow Instragram Jana_Hazana