6 CARA BERKESAN UNTUK KURANGKAN LOYA DAN MUNTAH KETIKA MENGANDUNG

Tahniah anda hamil! Mommy pandang daddy, daddy pandang mommy..mommy tersenyum daddy sengih sampai ke telinga..Dalam hati melompat-lompat kegembiraan. Takkan nak lompat depan doktor...Apa taknya, saat yang ditunggu-tunggu telah tiba..Tapi tak lama kegembiraan tu sebab sejurus kemudian terutamanya bakal mommy dah masuk fasa loya-loya-mabuk-tak-tahan-bau-rasa-nak-muntah...Sabar ye mommy..ni dia beberapa tip berkesan untuk kurangkan loya ketika mengandung


loya dan muntah ketika hamil


Mengapa loya dan muntah semasa mengandung?

Ada banyak teori yang menerangkan mengapa terjadinya loya dan muntah pada peringkat awal kehamilan.
Antaranya ialah mengatakan loya dan muntah terjadi kerana tubuh bertindak balas terhadap hormon kehamilan iaitu hormon chorionic gonadotropin (hCG) yang terhasil pada paras yang paling tinggi pada trimester 1 berbanding trimester 2 dan 3...

Dari sudut positif, simptom loya dan muntah mengingatkan bahawa anda sedang hamil..Makan tak lalu, nak bergerak pun tak larat..itu mungkin sebenarnya cara semulajadi tubuh untuk melindungi kandungan yang masih belum kuat...

Sumber: http://www.webmd.com/baby/features/battle-morning-sickness

Jom semak 6 cara berkesan untuk mengurangkan loya dan muntah ketika mengandung
  • Elak dari perut kosong kerana perut kosong boleh tingkatkan rasa loya dan mual. Makanlah dengan kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.
  • Makan makanan mudah hadam. Elakkan makan makanan berat, berlemak, berempah dan bergoreng.
  • Elakkan stress dan dapatkan rehat yang secukupnya
  • Amalkan vitamin B complex kerana ia mengandungi vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan rasa loya dan muntah-muntah.
  • Amalkan Shaklee Peppermint Ginger Plus. Selain dapat mengurangkan loya ia juga membantu mengatasi masalah pedih ulu hati..
  • Buat pemeriksaan doktor untuk mengenalpasti jika terdapat masalah kesihatan seperti anemia dan tekanan darah rendah. Low Hb juga menyebabkan ibu sentiasa rasa loya dan muntah-muntah semasa mengandung

Ada orang tu suka sangat makan benda-benda masam seperti mangga muda, jeruk, asam boi bagi menghilangkan rasa loya dan muntah semasa mengandung..Tapi harus berwaspada kerana dalam makanan seperti jeruk dan asam boi ada banyak bahan perasa dan pewarna. Makan banyak-banyak tak bagus untuk kesihatan ye terutamanya untuk perkembangan baby..Silap haribulan boleh menyebabkan cirit birit. Takpun paras gula dalam darah naik.

Jadi sebagai pilihan untuk rasa masam tapi selamat boleh lah kemam Vitamin C Chewable Shaklee...Selamat lagi berkhasiat. Gitu...

Lagi, biasanya bila dah loya sepanjang masa..muntah-muntah..makan pun tak lalu badan pun jadi lembik. Betul tak..Performance Orange Shaklee bila dicampur lemon adalah sangat sedap dan sangat bagus untuk kembalikan tenaga..Rasanya yang masam-masam oren dan ada wangian lemon dapat membantu mengurangkan rasa loya dan muntah semasa mengandung..



Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

So bagi mommies yang sedang mengalami loya dan muntah tu, jangan risau...JUST ENJOY THE MOMENT..Daddies pulak jangan tengok saja, tolong la mana yang patut..picit-picit bahu ke, gosok-gosok betis ke..dukung ke bila nak naik tangga. Dah kata cinta, sayang mestilah susah dan sakit sama dirasai..Gitu...

Vitamin yang saya sangat syorkan untuk ibu-ibu hamil kurangkan loya dan muntah-muntah ketika mengandung ialah Vitalea. Vitalea sangat berkesan untuk membantu kerana salah satu kandungannya ialah komponen vitamin B6 yang berkesan membantu kurangkan loya dan muntah. Vitalea juga ada asid folik dan zat besi yang berfungsi membina sel-sel darah merah yang sihat. Ibu-ibu yang ada masalah hb low sangat disyorkan amik Vitalea ni...Vitalea juga membantu memberikan tenaga dan menyediakan vitamin dan zat mineral yang seimbang. Bebas pewarna, perasa dan pengawet tiruan tau!! Semuanya organik dan semulajadi je




Harga sebotol Vitalea hanya RM88.75 sahaja

Vitalea juga termasuk dalam set vitamin untuk ibu hamil dan sangat disyorkan untuk ibu-ibu yang ada kencing manis ketika hamil, low hb, anemia dan yang mementingkan nutrisi yang seimbang. Daddy pun boleh ambil atasi tubuh lesu.

Bagaimana nak dapatkan Vitalea Shaklee bagi hilangkan loya dan muntah semasa mengandung? Anda boleh order terus dari Shaklee dengan hanya klik pada butang order berikut




Atau anda boleh dapatkannya melalui saya. Sila hubungi saya ditalian berikut dan dapatkan konsultasi serta nasihat cara makan yang betul



2 comments:

  1. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Petua Cepat Hamil

    ReplyDelete
  2. bestnye tips nie...blh amalkan nnt kalau mabuk2 masa mengandung :)

    ReplyDelete

Disclaimer

Segala testimoni yang dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuh atau menganalisa apa jua penyakit/masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...