1. Tomato - kaya dengan lycopene yang tinggi sifat antioksidan boleh melawan radikal bebas. Turut mengandungi vitamin C yang boleh menghalang kemusnahan sel punca kanser. Kajian menunjukkan lycopene membunuh sel kanser mulut. Pengambilan tomato yang banyak boleh mengurangkan risiko kanser payudara, prostat, pankreas dan kolon.
2. Lobak Merah (carrot) - Mengandungi tinggi beta-carotene yang boleh mengurangkan risiko kanser paru-paru, mulut, tekak, perut, usus, prostat dan payudara. Menurut fakta, lobak merah mengandungi falcarinol yang boleh menghalang kanser. Kajian dari Danish Institute of Agricultural Science telah menunjukkan pertumbuhan sel kanser menjadi perlahan apabila terdedah pada falcarinol. Walaubagaimanapun, bahan ini amat mudah termusnah oleh suhu tinggi.
3. Kubis, kubis bunga, brokoli - Mengandungi komponen kimia yang dipanggil indole-3-carbinol yang memerangi kanser payudara.
4. Bawang putih - Mengandungi bahan yang meningkatkan imun tubuh untuk melawan kanser. Bahan ini juga menghalang carsinogen (radikal bebas) dari memasuki sel-sel dan melambatkan pertumbuhan tumor.
5. Kunyit - Boleh menyekat pertumbuhan kanser terutamanya kanser usus dan kolon.
6. Teh hijau - Mengandungi bahan tinggi antioksidan yang dikenali sebagai polyphenol (catechins) yang menghalang sel-sel kanser dari membahagi dan merebak.
7. Cili/lada - bahan kimia, capsaicin meneutralkan beberapa bahan punca kanser (nitrosamines) dan boleh mencegah kanser perut.
No comments:
Post a Comment